Den som söker finner.

För inte har det varit lätt att få tag på en person som kunde komma till vår monter på Formex och prata kring dialekter i allmänhet och pitemålet i synnerhet…

Jag började min jakt för flera månader sedan. Ja i stort sett strax efter det blev klart med att jag skulle ställa ut på mässan. Jag har gjort efterlysningar på Facebook, jag har pratat med folk som känner folk som…, jag har varit i kontakt med Svenska Institutet för Språk och Folkminnen (sofi) som har letat fram några personer och som sedan i sin tur tipsat vidare om andra. Men inget napp.

Jag var på väg att ge upp, även om det kändes väldigt tråkigt såklart. Jag hade en vision om att stärka upp min produktserie med ett föredrag kring dialekter, för att få fram mitt budskap och min tanke bakom produktserien ordentligt, och det är svårt att tänka om när man bestämt sig. Så jag tog ett extra varv på Facebook och ställde frågan direkt i den dialekt-grupp jag varit medlem i sedan en tid, Vi som talar Pitebondska. Och nu hände det nåt!

Strax efter jag frågat dök det upp ett meddelande i min inkorg på Facebook med raderna:

Jag skulle kunna vara rätt person för det…”

Och hjärtat hoppade till av glädje! Nu! Nu kanske jag äntligen har hittat rätt! Och det hade jag. Nu är det bestämt å bokat så Eva Johansson, lärare och föreläsare i pitemålet ska ta sig ända från Älvsbyn till Stockholm för att prata kring dialekter och varför det är så mycket mer än bara roliga ord…

Och det är extra roligt då Eva har både teoretiska och praktiska kunskaper i pitemål, och det känns som en otrolig lyx att få tillgång till all denna kunskap i en och samma person! Eva har nämligen föreläst om pitemålet för doktorander i Umeå och har de senaste tio åren hållt kurser i pitemål. Hon har även skrivit en C-uppsats i Svenska/Nordiska språk vid Umeå Universitet och är en undersökning av tre generationers kunskaper i – och åsikt om dialekten. Och så håller hon även på att sammanställa en lärobok för pitemålsundervisning.

Så för guds skull, men kanske mest för min egen och framförallt för Evas skull: missa inte hennes föredrag nu på fredag 20 januari kl 14.00. Varmt välkomna ska ni vara!

Och visst är det underbart roligt att få till det till slut! Jag är förbaskat nöjd och glad över att jag inte gav upp. Skam den som ger sig. Och den som söker, skola finna och så vidare…

Vill ni läsa pressmeddelandet om premiären för Frau Furtenbach och min produktserie Pijtmåle på Formex, hittar ni det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s