I tåo sö:mese vä-mä. Jag tog syarbetet med mig.
Nja, chansen att jag skulle ta med mig ett syarbete är väl ganska minimal… För mycket kan jag pyssla men handarbete har liksom inte blivit min grej. Nog har jag sytt några kuddar i syslöjden i skolan, eller lagt några trådar i kors å fått i hop en och annan korsstygnstavla med julmotiv. Och visst lägger jag upp en alldeles för lång byxa eller fållar kanterna på en gardinlängd. Men där tar det stopp. För det där långsiktiga och pilliga handarbetet har jag liksom inte tålamod till. Jag vill att det ska vara färdigt nu. Inte sen… Jag vill se resultatet så snart det bara går, inte se det långsamt växa fram under några veckor eller månader. Kalla mig rastlös eller otålig.
Så jag befinner mig ganska långt ifrån det tålamod som farmor Frida hade i allt handarbete hon utförde. Oavsett om det var en trasmatta som skulle vävas, vantar som stickades, en tavla som broderades eller att fläta den allra finaste korgen av näver. Och så förstås alla hennes tyglappar som hon sydde ihop till helt underbara konstverk! Hon arbetade bland annat med en lapptäcksteknik där vackra tyger klippta i sexkantsformer syddes ihop till en vacker blomformation.
Jag har funderat ett tag kring hur jag kan föra traditionen vidare på något sätt – på mitt sätt. Och när jag nu har hittat farmors små tyglappar sorterade i färgskalor, har jag påbörjat mitt projekt att färdigställa det hon påbörjat med hjälp av den teknik jag behärskar och tar därför in de vackra färgerna och mönstren i datorn. Snart får ni se resultatet…
Jag förstår att inte farmor skrev något datum på dessa lösa små lappar. Det gjorde hon bara på det färdiga handarbetet, så varför skulle hon det? Men det hade ändå varit intressant att veta hur länge alla lappar legat där? Utklippta, fasttråcklade för hand i pappersmallen (som inte syns här i bild, ligger på baksidan av tyget), färgsorterade och redo att sys i hop. Till ett lapptäcke, en väggbonad, en stolsdyna eller kanske ett kuddfodral. Vad hade hon tänkte sy av just de här lapparna?
– Tänk vad några små tyglappar kan sätta igång tankarna och ställa så många frågor…
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Varianter kring ordet SY är sööm men också:
fåål – fålla
kaark – sy grovt och slarvigt
kast över – sy enkel söm för att inte tyget ska remsa sig
kast över sömen – sick-sack-söm
neest – sy nätt
tråck – tråckla
Finns det fler? Kommentera gärna eller mejla: karolina [at] fraufurtenbach.se
Foto: Karolina – Frau Furtenbach©