Veckans ord på pitemål:

Är rubriken till mitt första (!) gästbloggsinlägg på MyHeritage – som är ett familjenätverk på nätet. Jag blev tillfrågad om jag ville skriva lite om mitt ursprung och kopplingen till min produktserie pijtmåle. Eller som de så fint skriver i inledningen till mitt inlägg:

”Har du någon gång tänkt på att din dialekt är en förlängning av ditt ursprung och dina rötter? Dagens gästbloggare Karolina Furtenbach Ström har tänkt en hel del på det. Hon har till och med tänkt på det så mycket att hon har skapat en hel produktserie som hyllar vackra vardagsord från Norrbotten”.

Och så här i efterhand är jag väldigt glad över att jag tackade ja till att skriva! För det första blev jag väldigt glad över att bli tillfrågad. Men även glad över att mina tankar och bakgrunden till min idé blir tydligare och tydligare för varje gång jag skriver ned dom. Glad för att jag utvecklar mitt skrivande. Glad över att få möjligheten att nå ut till fler med mitt budskap. Glad över att kunna bredda mitt kontaktnät. Glad över att få sån energi tillbaka. Glad över att min idé leder in mig på vägar som jag inte trodde var möjliga eller ens fanns på kartan från början.

Och till sist väldigt glad över att hitta ett nätverk som ger möjligheten att få veta mer om mitt tyska arv och släkten Furtenbach som har förgreningar över hela världen, bland annat i USA. Jag har precis börjat lägga upp min profil och mitt släktträd på MyHeritage.com och kan nu börja forska i min familjehistoria och bygga vidare på mitt träd efter hand.

Kanske min pappa får som han vill till slut, och kan lämna över stafettpinnen kring vår vilande Släktförening till nästa generation…?

Uttrycket ovan är på Arvidsjaurbondska som är en variant på Pitemål.

3 reaktioner på ”Veckans ord på pitemål:

 1. Maria skriver:

  Hej, fin blogg och fina saker du gör!! Antar att du har läst boken med samma namn som ditt inlägg ovan (av Sten Rådman). Det är fint att bevara sina dialekter och roligt att kunna orden 🙂
  Lycka till med ditt företagande
  /Maria

  1. frau furtenbach skriver:

   Hej Maria! Roligt att du gillar det jag gör — glad jag blir! : ) Ja, jag har läst boken, har den tyvärr inte själv men min morbror (som bor i Lauker) har den. Älskar alla olika dialektord som finns för samma sak, och att orden skiljer sig åt bara mellan byar som ligger ganska nära… Ha en fin dag, ni har väl lite snö i alla fall, jämfört med här i Stockholm… /Karolina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s