En ny återförsäljare och en berättelse om en doktor i Arjeplog


Jag har precis fått en beställning av pijtmåle-produkter och kan lägga till ytterligare en museibutik på min kundlista i form av Silvermuséet i Arjeplog! När jag knappar in mig på deras hemsida läser jag att muséet har en intressant historia att berätta om en ung läkare ”Lappmarksdoktorn”, Einar Wallquist, som kom till Arjeplog 1922 och som stannade där återstoden av sitt liv.

Så här kan man läsa vidare på hemsidan:

Året är 1922.
Spanska sjukan har nyss dragit sitt härtåg genom Lappland och lämnat djupa spår i inlandssocknarna. I Arjeplog, där man på flera år inte haft någon fast läkare, har farsoten gått särskilt hårt fram. Den unge läkaren Einar Wallquist tjänstgör under denna tid vid Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Under studietiden har han med stort intresse följt ”spanskans” härjningar.  Nu tycker han sig ha svårt att trivas i storstaden och nu vill han gärna, som han själv formulerar det, byta underläkartjänsten i Stockholm mot ett arbete i obygden. Endast 26 år gammal och nästan nyutexaminerad, söker han provinsialläkartjänsten i Arjeplogs vidsträckta fjällsocken.

Vill du veta hur det gick sen, läs mer här.

Det är ju lite intressant att Einar jobbade på Sabbatsbergs sjukhus då jag själv faktiskt är född där en vacker marsdag 1972. Nu är sjukhuset långt ifrån en plats där nyfödda barn slår upp sina ögon för första gången, utan snarare ett sjukhus för specialistvård och huvudkontor för Folktandvården. Och hela området kring Sabbatsberg och Eastmaninstitutet har fått ett rejält lyft de senaste åren med nybyggda flerbostadshus och butiker längs Dalagatan. Och Eastmaninstitutet där jag för övrigt sprang ganska ofta och spände åt den glimmande tandställningen som 16-åring…

– Hur nu ett inlägg kunde sluta med att handla om min tandställning, när det var en ny kund jag skulle prata om? Så därför väljer jag ett nytt avslut där jag istället tackar Arjeplog och Silvermuséet för att de hjälper mig hylla de vackra orden!

Foto: från Silvermuséets hemsida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s