Veckans ord på pitemål:

Det kom ett brev till redaktionen brukar det heta. Och det här brevet kom från ingen mindre än min kusin Patrik som skriver att han suttit vid eldstaden i Tjautjer förra veckan med min morbror Eli och att han i samband med kaffekokningen nämner ett uttryck som de tyckte att jag borde ta del av:

Att kaffepannan alltid ska läggas på med ”tjwå neva å en dont” kaffe. (två nävar och lite extra)

Patrik avslutar med att berätta om att han alltid laddar kaffepannan på det sättet eftersom det är så man blivit upplärd men att han hade tappat bort den bondska benämningen någonstans efter vägen… För en annan som kanske inte kokar kaffe utomhus i tid och otid känns ju både uttrycket och miljön i bilden rätt avlägsen men för Patrik ingår det faktiskt i hans jobb när han bland annat tar med sina kunder på mer eller mindre strapatsrika utflykter och expeditioner i vildmarken.

Han jobbar nämligen på Tentipi, eller Moskoselskåtan som företaget hette till för ett par år sedan. De säljer och hyr ut tältkåtor i olika storlekar som man använda vid alltifrån mindre utflykter med familjen eller vid större naturexpeditioner – till det där speciella företagseventet som ska rymma flera hundratals gäster. Tror till och med det går in några tusen genom att koppla ihop flera tält med varandra. Det är rätt häftigt att huvudkontoret som ligger i Moskosel och där allt idé- och utvecklingsarbete sker, säljer tält till återförsäljare över hela världen!

Så veckans ord är inte bara ett ord utan ett uttryck som glömts bort men som förhoppningsvis lever ett tag till efter det här inlägget… Sedan kan jag ju tycka det är hur gott som helst med en dubbel espresso och jag själv springer rätt ofta omkring med en frukostlatte-mugg på väg till kontoret. Men inget går ändå upp mot hederligt kok-kaffe i en kantstött, kolsvart kaffepanna… Eller den utsikten heller för den delen.

Foto: Patrik J Rönnbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s